Dwingeloo

Dwingeloo

Dwingeloo is een van de groenste dorpen van Europa. Dit bekende brinkdorp ligt aan het Nationaal Park ’t Dwingelderveld. Het ligt in de gemeenste Westerveld en heeft ca. 2500 inwoners.

Geschiedenis Dwingeloo

Dwingeloo is in 1181 geregistreerd in een klooster in Ruinen. De naam was eerst Twingelo. Het dorpje Lhee was eerst het grootste dorp in het schultambt, maar door de adel die in Dwingeloo ging wonen, is Dwingeloo uitgegroeid tot de hoofdplaats. Buurtschappen die bij Dwingeloo horen, waren Leggeloo en Eemster.

De Sint Nicolaaskerk dateert uit de 15de eeuw. Er is in 1631 een nieuwe torenspits  (de oude was ingestort) gebouwd in opdracht van Rutger van den Boezelaer, bewoner van havezathe Batinge. In 1923 is er een grote dorpsbrand geweest en daardoor is een groot deel van het kerkinterieur in vlammen op gegaan. Er is een sage verbonden aan deze kerk. De juffer van Batinge en de bouwmeester van de kerk waren verliefd op elkaar geworden. Door ingrijpen van de Drost en de heer van Batinge werd de juffer op reis gestuurd.  Maar voordat zei op reis is gegaan, heeft ze hem in het oor gefluisterd hoe de torenspits gebouwd moest worden. Hier heeft de bouwmeester gehoor aangegeven en zoals je kunt zien heeft deze een afwijkende bouwstijl. De juffer en de bouwmeester zijn nadat de kerk gebouwd was, wel met elkaar getrouwd.

Havezate’s

Ten zuidwesten van Dwingeloo is landgoed Oldengaerde te vinden. Een havezate die gebouwd is de 15de eeuw. Ten westen lagen de havezate’s Batinge en Entinge, deze twee zijn allebei helaas afgebroken in de 18de eeuw. De grachten en lanen zijn nog herkenbaar in het landschap. Aan de noordzijde van Dwingeloo lag havezate Westrup, deze had tot 2019 de functie van notariswoning. Ook een karakteristiek pand aan de Brink is het schultehuis. Dit was de woning van de schulte (burgemeester) en is gebouwd in 1675.

De Brink

De Brink had vroeger als functie om het vee van de omliggende boerderijen te verzamelen. Als kudde ging het vee dan naar de gemeenschappelijke weidegronden. Deze gezamelijke gronden werd de Es genoemd. De Es ligt tussen Lhee en Dwingeloo in, je kunt dit zien aan het hoge land. Op de brink is nog een Riete (dobbe) hier zijn er nog maar 2 van in Drenthe bewaard gebleven. Als er vroeger brand was, dan kon men het water uit de Riete halen. Dit was toen het bluswater.

Er is veel meer over Dwingeloo en omgeving te vertellen, maar kijk ook eens voor  meer info op bv.  Drenthe.nl

Beleef de sterren hemels, de geschiedenis, markten op de Brink, Nationaal Park ’t Dwingelderveld en een rijke historie van Dwingeloo.