Giethoorn het Venetië van het Noorden

Giethoorn het Venetië van het Noorden, een aparte activiteit, tijdens een verblijf in een vakantiebungalow en een bezoek aan Giethoorn zult u niet snel vergeten.

De inwoners van dit bijzondere dorp verplaatsen zich over het water. Net als in Venetië.

 

De Geschiedenis van Giethoorn het Venetië van het Noorden

Rond 1290 vestigden de eerste bewoners zich in het veengebied achter Vollenhove. Het waren Flagellanten, kruisvaarders die in groepen door Europa trokken en zichzelf met zwepen sloegen om boete te doen, omdat criminelen, bedelaars en hoeren zich bij hen aansloten was dit volk een doorn in het oog van de Katholieke Kerk. Er werd hen dringend verzocht om op te houden met zwerven en er ze kregen een stuk grond aangeboden door de Rooms Katholieke kerk. Wel diende er elk jaar pacht afgedragen te worden en wel op 11 november, vanaf die tijd werden de flagellanten Stintmaartensluyden genoemd. De pacht die betaald moest worden, was turf.

 

Het ontstaan van de naam Giethoorn

In 1170 vond de Allerheiligenvloed plaats, deze stormvloed zorgde ervoor dat een groot deel van Nederland onder water kwam te staan. Toen de eerste bewoners het veengebied gingen ontginnen om het geschikt te maken voor gewassen en bewoning, troffen zei vele horens van geiten aan. Daarom de naam Geytenhoren/Geythorn/Geithoorn en nu dus Giethoorn. De afbeelding van de horens van de geit kunt u ook terugvinden op het wapen van het dorp.

 

Giethoorn 't Venetië van het Noorden

Vervoer over water

Giethoorn het dorp zonder straten wordt het wel genoemd. Men vervoerd zich in Giethoorn over het water. Met de punter, een traditioneel gemaakt vaartuig. Men heeft een lange stok (de punterboom) en drukt die op de bodem van het water en beweegt zich zo voort, tegenwoordig zal dit meestal met een motor boot gaan.  Ook het vee en de melkbussen, of de groenteboer, het is zo gek niet te bedenken,  men vervoerde dus alles over het water. Ook u kunt dit eens proberen, of met een traditionele punter boot, of fluisterboot, of rondvaartboot. U vaart dan door de grachten en ziet de boerderijen op eilandjes staan, de oude veenhuisjes, de mooie bruggetjes en ook de Brederwiede en het nationaal park de Weerribben kunt u bezoeken.

 

Museums

Er zijn meerdere museums, maar bezoek eens het museum “t Olde Maat Uus. Hier kunt u zien hoe het leven in Giethoorn er vroeger uitzag. Alleen hier kun je een authentieke boerderij van binnen zien. Ook het vissershuisje en het botenhuis geven een unieke indruk van het leven van weleer.

Punteren in Giethoorn ’t Venetië van het Noorden zeker de moeite waard