Het Pauperparadijs in Veenhuizen

Zo rond 1818 was er door Generaal Johannes van den Bosch iets bijzonders bedacht.

Een bijzondere activiteit

Zo rond 1818 was er door Generaal Johannes van den Bosch iets bijzonders bedacht. Er was grote armoede in die tijd en in de grote steden rezen de problemen de pan uit. Er was geen werk, mannen raakten aan lager wal, kinderen in weeshuizen, landlopers en meer narigheid. Er moest iets gebeuren, Johannes van den Bosch dacht de oplossing te hebben voor dit probleem en ging naar Koning Willem 1.

Hij kreeg toestemming om de Maatschappij van Weldadigheid op te richten. De bedoeling hiervan was om deze lieden naar Veenhuizen te transporteren, dit ging per boot. Er werden 3 gestichten gebouwd. Het eerste gesticht, het tweede gesticht en het derde gesticht hier sliepen de weeskinderen.

De kinderen leerden er lezen en schrijven, dit was een goed idee, er was in die tijd nog geen leerplicht maar hier was de generaal zijn tijd ver vooruit. De paupers moesten hard werken en met discipline en tucht was het de bedoeling om deze lieden te heropvoeden. Het woeste land ontginnen en de handjes uit de mouwen.

Maar hoe mooi het plan ook was bedacht. Het liep uit op een drama. Families werden gescheiden, de mannen, vrouwen en kinderen sliepen apart in een gesticht. Het eten was niet voldoende en ze sliepen in hangmatten, deze hangmatten hingen op een rij in zalen. Zoals je wel zult begrijpen was dit niet ideaal, luizen en ander ongedierte. Je kunt je afvragen of deze mensen het niet beter af hadden in hun eigen omgeving. Doordat de opbrengsten tegenvielen en de kosten hoger en daardoor niet meer rendabel is het Pauperparadijs opgeheven.

Tot op heden zijn er in Veenhuizen nog 5 gevangenissen. Als je een bezoek brengt aan Veenhuizen dan zul je versteld staan van wat er nog bewaard is gebleven uit die tijd. Het is daarom ook een wereld erfgoed geworden. Ook een bezoek aan het gevangenismuseum mag niet ontbreken. Er worden vaak bijzondere activiteiten georganiseerd, zoals, landlopersdag, smokkelroute, dropping, brood met spinnenkoppen, bajesdag etc.

Ik stel daarom ook voor om een bezoek aan Veenhuizen op je bucket list te zetten. kijk voor meer info naar:  https://www.gevangenismuseum.nl/?gclid=CjwKCAjwrcH3BRApEiwAxjdPTU_0Nq7p3O6_jOXx7WIM4nu9R0do5a56Djblenh9a-SNOnzzU_k-5BoCr2wQAvD_BwE