paardenvakantie Drenthe

Holtingerveld

Het Holtingerveld van Havelte is vooral bekend om de Havelterberg, om prehistorische monumenten (ijstijd) en de sporen van het vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog. Zeker de moeite waard om eens naartoe te gaan vanuit een van onze vakantiehuisjes-drenthe.nl

Flora

Het Holtingerveld is een wisselend natuurgebied, Het heidegebied is een nat heidegebied, dit komt vaker voor in Drenthe omdat er vaak een laag keileem in de bodem zit en deze het water niet doorlaat. Er groeien dopheide en pijpenstrootje, klokjesgentiaan, veenbes en meer zeldzame planten. Omdat door de leemlaag het regenwater niet weg wil, ontstaan er natte laagtes waar het water blijft staan. Hierdoor ontstaan Vennen. Sinds 150 jaar is er veel bos te vinden. Vooral naaldbossen. Rond de es van Uffelte vindt u loofbossen. Rond 1700/1800 waren er grote stuifzanden in het Holtingerveld. Dit kwam doordat boeren er teveel schapen lieten grazen op de heide en daardoor raakte de zode beschadigd en kreeg het zand de kans om te stuiven.

holtingerveld

Havelterberg

Opvallend in het Holtingerveld is de Havelterberg. Dit is een heuvel van 19 meter hoog en circa 150000 jaar geleden in de ijstijd ontstaan. De “Havelterberg”is door opkruiende gletsjers ontstaan. Toen het klimaat langzaamaan beter werd en het Toendra landschap ontstond (zie o.a. Mammoeten voor je) kwamen er ook weer bewoners naar dit gebied. Dit kun je ook waarnemen om de hunebedden D53 en D54 te bekijken, deze zijn hier namelijk ook te vinden dit bewijst maar weer het oude landschap van Oer Drenthe.

Vliegveld Holtingerveld

In 1942 (Tweede Wereldoorlog) legden de Duitsers te noorden van Havelte een vliegveld aan. Het was een grote klus om in dit gebied een vliegveld aan te leggen. In 1944 waren er 5600 arbeiders bij de aanleg van dit vliegveld betrokken. Ook Joodse mannen uit het hele land moesten meewerken. Deze joodse mannen werden in aparte barakkenkampen geplaatst. Ook gedetineerden en dwangarbeiders waren hier werkzaam. De bouw ging door tot de bevrijding in april 1945. Het vliegveld werd meestal gebruikt voor tussen- en noodlandingen. Maar ook hier werden bombardementen uitgevoerd. De zwaarste aanval was in maart 1945 door de Amerikanen. De Canadezen bevrijden in april 1945 Havelte en omgeving.

Bezoekersinfo Holtingerveld

U kunt het bezoekerscentrum bezoeken “De Toegangspoort Holtingerveld” Hier kunt terecht voor info over dit gebied, Startpunten van vele wandel- en fietsroutes. Kijkt u voor meer info op www.holtingerveld.nl. De afstand hiernaar toe is vanaf onze vakantiehuisjes ca. 15 km.