Oer Drenthe

Hunebedcentrum Borger

Hunebedcentrum Borger een bezoek mag niet ontbreken als je de OER provincie Drenthe bezoekt. Het zijn de oudste monumenten van Nederland. Er zijn 52 hunebedden te bewonderen in Drenthe. In de provincie Groningen liggen ook 2 hunebedden.  Maar het grootste hunebed ligt in Borger. Dit hunebed is 23 meter lang. De enorme keien van een hunebed werden op hun plek gezet door boomstammen neer te leggen en de keien erover te rollen. Een hele klus om zo’n kei van misschien wel 20.000 kg. op zijn plaats te krijgen.

Geschiedenis Hunebed

De hunebedden werden geplaatst door de eerste boeren, het trechterbekervolk, die in de prehistorie naar Nederland kwamen. Het zijn grafkelders die meer dan 5000 jaar geleden werden gebouwd. Ze werden gemaakt ca. 3500 jaar voor Christus. De hunebedbouwers maakten van deze grote keien een soort kamers. Ze zetten keien rechtop en legden daar weer overheen een andere grote kei. In Hunebedden zijn menselijke resten gevonden, ook voorwerpen en sieraden uit de prehistorische tijd. Door deze vondsten kon worden vastgesteld dat het om grafkelders gaat. Deze grote keien zijn tijdens de IJstijd hier in Nederland terecht gekomen.

Hunebedcentrum Borger

In het Hunebedcentrum kun je alles te weten komen over de Hunebedbouwers. Er is een museum, je kunt routes door de prehistorische tijd volgen. Naast het museum is ook een Oertijdpark geopend, hier kun je ervaren hoe onze voorouders leefden in hun boerderijen. Je kunt er ook een wandeling maken door de geschiedenis van Drenthe van zo’n 150.000 jaar geleden.  In het museum kun je bijvoorbeeld over een veld van keien lopen en het grootste hunebed van Drenthe bewonderen. Er worden vaak leuke en interessante activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Kijk voor meer info en openingstijden op de site van  Hunebedcentrum Borger. Dit Hunebedcentrum ligt op ca. 45 km. afstand.

Hunebedcentrum Borger

Hunebed Schoonoord