Kamp Westerbork

Kamp Westerbork een indrukwekkende activiteit . Daar wordt je er stil van. Zoveel leed en onrecht dat die zich hier heeft afgespeeld en natuurlijk ook in heel Nederland. En toch is het goed om hier bij stil te staan en je gedachten er eens over te laten gaan, als je in een van onze vakantiehuizen verblijft is dit een optie.

Geschiedenis Nederland in de 2de WO

Kamp Westerbork (Judendurchgangslager Westerbork) was tijdens 2de Wereld Oorlog een doorgangskamp bij Hooghalen DrentheHet kamp was een voorportaal waar vandaan ruim 100.000 Nederlandse Joden en 245 Roma per trein werden gedeporteerd naar concentratie en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tjechië. Het kamp werd in 1939 gebouwd door de Nederlandse regering en diende als centraal Vluchtelingenkamp om Joodse vluchtelingen uit Duitsland op te vangen. Hoe bizar, een aantal jaren later, hebben de Nazi’s het kamp overgenomen. Zoals iedereen weet, hadden de Nazi’s jacht op de Joden en Roma’s. Er kwamen transporten uit heel Nederland naar Westerbork en de Joden en Roma’s werden enkele dagen soms een paar weken gehuisvest in dit kamp.

 

kamp Westerbork

Leefomstandigheden Kamp Westerbork

De mensen die vervoerd werden naar Westerbork en daar verbleven, waren na de eerste schrik en onwetendheid zeer onder de indruk. Het Kamp was een plek waar de leefomstandigheden relatief goed waren. Gezinnen bleven bij elkaar en er was meestal genoeg te eten. Ook waren er vele voorzieningen aanwezig, zoals winkel, speeltuin, scholen en ziekenhuis en een theater.

Uitgaande Transporten

In Kamp Westerbork draaide het maar om 1 ding: De angst om ook op transport gezet te worden  Vanuit Westerbork vertrok ca. 95 keer een trein, meestal naar Auschwitz. Totaal zijn er 100.000 gevangenen met de trein gedeporteerd. Slechts 5000 Joden en 32 Roma hebben de deportatie overleefd.

Ontsnapping uit Kamp Westerbork

Men schat dat er ongeveer 200 gevangen zijn ontsnapt. Ontsnappen, kwam niet vaak voor in de gedachtes van de gevangenen. Men dacht dat men naar een werkkamp in Polen ging. En ook wilden ze bij hun familie blijven. Dus gelijktijdig met de familie op transport was dan in hun gedachten de beste optie. Maar ook straftransport van andere kampbewoners als er 1 persoon vluchtte, weerhield deze gedachten.

Bevrijding Kamp Westerbork

Op 12 april 1945 hebben de Canadezen 876 Joodse gevangenen in het Kamp bevrijdt. De Duitsers vluchten op 11 april, toen ze geïnformeerd werden dat de Canadezen en de Fransen Nederland hadden bevrijdt.

Indrukwekkende activiteit Kamp Westerbork

Sta een stil https://kampwesterbork.nl/ voor meer info