Krentenbloesem in Drenthe

Wandelen tussen krentenbloesem in Dwingeloo, een sprookjesachtig landschap in Drenthe.

Activiteit in de Natuur

De krentenboom of krentebosje komt in Drenthe veel voor. Maar vooral in Dwingeloo komt hij op grote schaal verwilderd voor.  Vooral in en om het Dwingelderveld staan vele krentebosjes. Maar hoe komt het dat deze krentenbomen in grote getale in Dwingeloo staan? Hieronder een stukje geschiedenis van Dwingeloo.

Geschiedenis

De krentenbossen in Dwingeloo zijn een begrip in de wijde omgeving. Zo rond 1800 kreeg de Zathe Oldengearde een nieuwe bewoner, dit was een hoogleraar in de plantenkunde uit Groningen, de heer Munniks. Deze bewoner heeft op het landgoed de Oldengearde vele verschillende  plantensoorten geplant. Maar ook de krentenboom heeft hij uit de Verenigde Staten gehaald en hierdoor heeft Dwingeloo en zijn mooie heide zijn krentenbossen te danken. De krentenboom is niet veeleisend en heeft zich daardoor op grote schaal verwilderd in Dwingeloo en Lhee en zijn omgeving.

In de tweede wereld oorlog kon men tegen betaling van 10 cent krenten of bloesem plukken. Dit was voor die tijd een lekkernij en gezond. De takkenbossen werden ook door de plaatselijke bakker uit Dwingeloo gebruikt om de oven mee te stoken. Door de grote schaarste in de oorlog werden de takken gebruikt als hakhout.

Ondanks dit gebruik is de boom niet uitgeroeid. Sterker nog, als men niet oppast dan kunnen de krentenbomen nog het  heidegebied overwoekeren. Hiervoor wordt dan ook goed voor gewaakt. De krentenboom schreeuwt 2 keer per jaar om aandacht. Namelijk in het voorjaar met zijn prachtige rijke bloei van de witte bloesem van witte slierten. Een prachtige witte gloed verspreidt zich door het bos en langs de paden en wegen. Maar in de herfst is hij ook prachtig, met zijn goud gele kleur, verkleurt de bos in deze kleuren.

Elk jaar wordt er een wandeltocht georganiseerd door de wandelvereniging in Dwingeloo. De krentenbloesem wandeltocht, vele kilometers wandelen langs prachtige paden en bos en wegen.

Ook dit jaar wordt deze wandeltocht al voor de 71ste keer georganiseerd. 

Kortom een prachtig gebied om te wandelen en te genieten van de prachtige natuur die Dwingeloo en omgeving te bieden heeft.