de Bosuil

Monumentendorp Orvelte

Een activiteit in het levendige monumentendorp Orvelte, is een dorp waar mensen gewoon wonen en werken. Ga terug in de tijd en ervaar de geschiedenis aan den lijve.

Orvelte bezoekersinfo

Als je in een van onze vakantiehuisjes Drenthe verblijft is het leuk om ook een kijkje te nemen in Monumentendorp Orvelte. Je kunt er de hele dag wel rondstruinen. Er is van alles te beleven en te zien. Kinderen kunnen er spelen in de Ambachten Tuin. Ben je geïnteresseerd in kunst, dan kom je ook ruimschoots aan je trekken. De oude keienstraatjes, historische boerderijen, musea, nostalgische winkeltjes, kunstateliers maken een rondje door Orvelte zeker de moeite waard. Of misschien wil je wel een oude ambacht uit proberen! Ook kun je met de paardentram een ritje maken. Wil je even een pauze, dan kun je terecht voor een echte drentse maaltijd in het historische dorpscafé. Natuurlijk ook Poffertjes en pannekoeken, en andere lekkernijen.

museumdorp Orvelte

Geschiedenis Orvelte

Orvelte presenteert zich als monumentendorp of museumdorp, vanwege de historische bezienswaardigheden in en rond het dorp. Het dorp wordt gewoon bewoond en de dagelijkse bedrijvigheid uitgevoerd.  Een groot aantal boerderijen en andere gebouwen zijn ingericht voor publiek. Het dorp is een eeuwenoud esdorp en ongeveer ontstaan tussen de 11e en de 13e eeuw. In 1967 kreeg dit museumdorp de status beschermd dorpsgezicht. Dat het om echt “oud” land gaat, kun je wel zeggen, er is in de omgeving  in 2009 resten gevonden van een Mammoet. Het was een slagtand van 1 meter en kiezen en botten. Heel bijzonder dat deze restanten van een Mammoet nog maar kortgeleden zijn gevonden.

Wat is er o.a. te beleven en te doen in Orvelte

  • houtzagerij
  • smederij
  • klompenmakerij
  • gruttreswinkel
  • kaasmakerij
  • ateliers en galerieen
  • in ieder jaargetijde worden er evenementen georganiseerd

Orvelte is leerzaam en zeer leuk voor jong en oud!