MTB routes in Dwingeloo ook in de winter

In en om het Nationaal park het Dwingelderveld zijn vele MTB routes.

 Actieve Activiteiten op het Dwingelderveld

In en om het Nationaal park het Dwingelderveld zijn vele MTB routes. En er zijn ook andere MTB routes te combineren via verbindingen met bv het Nationaal park in Appelscha, Ruinen, Havelte (Havelterberg) en Diever, volop mogelijkheden dus.

De MTB route in het Dwingelderveld is een route van 17 km. die langs het heidegebied gaat, langs vennetjes en bossen. Brede rechte zandpaden worden afgewisseld door singletracks. De route is niet zwaar en kan goed gecombineerd worden met andere MTB routes. De omgeving is uniek. Het Dwingelderveld is een ca 3500 ha. groot heidegebied. Een afwisselend landschap van heide, bos en vennetjes. Een mooie omgeving om te fietsen en te MTB-en.

Maar heb je wel eens bedacht dat het juist heerlijk is om  in de winter te fietsen. herken je het heerlijke tintelende gevoel van de frisse lucht die door je longen stroomt. Om je conditie op peil te houden in de winter, is met fietsen toch veel fijner dan in de sportschool. Lekker buiten in de prachtige natuur en frisse lucht.

Maarrrr het kan natuurlijk ook wel eens tegenzitten, koude handen, koude voeten, tintelende oren, lopende neus, noem maar op. Het gevoel van “wat doe ik hier”, om deze gevoelens de baas te blijven, hebben we hieronder een paar tips voor je:

de fietser:

-het is belangrijk dat je je goed voorbereidt

-het is beter om laagjes kleding te dragen dan bv dikke warme kleren. Dunne lagen over elkaar dragen, zorgt ervoor dat je transpiratievocht beter weg kan komen, zodat je lichaam droog blijft en dus niet koud wordt. Katoenen kleding wordt nat en is dus niet aan te bevelen. Het is belangrijk dat je kleding ademend is.

-koude voeten kun je het beste voorkomen door waterdicht schoeisel te gebruiken en dat dit schoeisel goed zit en je de tenen kunt bewegen, denk maar eens aan te kleine schaatsen, dan heb je gegarandeerd koude voeten en gevoelloze tenen, dit willen we niet.

-koude handen en vingers. dit kun je voorkomen door handschoenen te dragen die aan de bovenkant winddicht zijn en waterafstotend.

-koude oren, ken je de uitspraak “hoofd koel maar warme voeten” dat is natuurlijk waar, maar koude oren is niet prettig, het gevoel dat je bij de kachel komt en je oren zo verschrikkelijk beginnen te jeuken en er bijna afspatten! Nee dit kun je voorkomen door een helmmuts of een Buff onder je helm te dragen, maar draag altijd een helm, immers veiligheid staat voorop.

De Fiets, ook die kun je voorbereiden op winterse temperaturen, hieronder een paar tips:

Het kan in de winter nat zijn, harde ondergrond door vorst, gladheid door (bevroren) bladeren op de grond noem maar op.                                                            -door noppenbanden te gebruiken heb je meer grip op de ondergrond en meer       remvermogen.

-controleer je rem- en versnellingskabels goed, zodat je niet voor verassingen      komt te staan.

Als je bij koude temperaturen intensief sport dan gebruikt het lichaam meer energie. Eet en drink dus op tijd.

Na al deze wijze woorden, durf je misschien niet meer aan het avontuur te beginnen, maar vergeet niet dat je heerlijk gezond buiten bezig bent.

DUSSS… STAP OP JE FIETS EN GENIET!!