Museum de Proefkolonie Frederiksoord

Museum de Proefkolonie Frederiksoord, Zie Beleef en Verwonder! Beleef het verhaal van Johannes van den Bosch van zo’n 200 jaar geleden. Paupers en Pioniers die een nieuwe toekomst vonden in de Vrije Koloniën van Weldadigheid!  Op een bijzondere plek, stap je in de voetsporen van deze paupers en lees en zie de bijzondere verhalen van deze mensen. I kunt zich er de hele dag wel vermaken. Een rondrit met een bus of fietsen huren en de omgeving per fiets te verkennen. Of via een wandelroute bijvoorbeeld een koloniehuisje van binnen bekijken. Leuk voor jong en oud.

Geschiedenis de Proefkolonie in Frederiksoord

In het jaar 1818, wanneer Napoleon Nederland achterlaat in grote armoede, is het diepbedroefd met sommige inwoners van grote steden. Men leeft in grote armoede en drank en criminaliteit is aan de orde van de dag. Dan komt generaal Johannes van den Bosch met een meesterlijk plan. Hij wil de armoede bestrijden door een stichting van Landbouwkoloniën te stichten. In Zuid-west Drenthe staan ca 50 boerderijen klaar om deze arme stedelingen te ontvangen. Ze kunnen op werk en onderdak rekenen. Er kwamen Kerken, Winkels, Rustoorden en Scholen. Het mes sneed aan 2 kanten. De armoedzaaiers hadden plek en voedsel en in Frederiksoord en omgeving werd er ontgonnen. Maar niet alles is rozengeur en maneschijn, deze lieden hebben een zware reis achter de rug en aangekomen staan hun andere verassingen te wachten.

Museum de Proefkolonie Frederiksoord

verken de historische omgeving in Frederiksoord

 

Omgeving Museum de Proefkolonie Frederiksoord

De koloniën van Weldadigheid Frederiksoord, Boschoord, Willemsoord, Wilhelminaoord liggen in het centrum van 3 Nationale Parken. Namelijk het Drents Friese Wold, Het Dwingelderveld en de Weerribben, allemaal prachtige natuurgebieden. U kunt in de omgeving van het museum ook mooie wandelingen en fietstochten maken. Ook zijn er wandel- en fietsroutes uitgezet om deze historische erfenis terug te vinden in het landschap.

Museum de Proefkolonie in Frederiksoord ligt op ca. 20 kilometer afstand van uw vakantiehuis.