onderduikershol Diever

Onderduikershol Diever

Bezoek eens het Onderduikershol in Diever het ligt in de bossen tussen Wapse en Diever. Als je in onze huisjes verblijft is het goed te doen om op de fiets naartoe te gaan.Sta eens stil bij het oorlogsverleden in deze regio. Er zijn diverse fiets- en wandelroutes in de omgeving van het Onderduikershol Diever. Dit onderduikershol Diever is geheel gerestaureerd en het is goed te zien en te voelen hoe het in de oorlog moet zijn geweest om op de vlucht te zijn!

Gebruik Onderduikershol 2de Wereld Oorlog

In de winter van 1943-1944 heeft een groep verzetsstrijders uit Diever en omgeving een schuilplaats gebouwd in een zandheuvel in het bos. Deze mensen hebben de heuvel uitgegraven en bouwden van dennenstammen een hol en brachten er weer zand tegenaan. Na een paar maanden was deze gereed en een schuilplaats voor het verzet geworden. De naam van dit onderduikershol was “de Wigwam” dit kwam doordat een van de verzetsstrijders een verwoed lezer was van indianenverhalen. Er zaten soms wel 20 man in deze schuilplaats. Uiteindelijk kregen de Duitsers er lucht van en hebben net zolang doorgevraagd aan de plaatselijke bevolking tot dat er iemand er niet meer tegenop kon en uiteindelijk het geheim heeft verteld. Er zijn toen 8 plaatselijke verzetsstrijders opgepakt.

opgepakt razzia onderduikershol

Restauratie Onderduikershol Diever

Het onderduikershol in Diever is een ondergrondse boshut van beton en gestut door palen. In 1954 kwam het hol in bezit van de gemeente en werd het opnieuw opgebouwd uit betonnen damwandplaten en bekleed met dennenstammen. Oorspronkelijk was het wel iets groter. De 2de restauratie was in 1994 er kwam zand en water door de keerwanden. Er is toen besloten om dit monument in de oorspronkelijke staat terug te brengen.

Wandelroutes naar Onderduikershol in Diever

Er zijn diverse wandelroutes die naar het Onderduikershol gaan. Vanaf het Tourist Info Punt in Diever start een wandelroute door de bossen en langs de kraaihei van landgoed Berkenheuvel. Dit is een wandelroute van 8 km. en kun je volgen met de gele bordjes. Geocaching kan ook: de cache : “Het onderduikershol de Wigwam” is 4,5 km. lang en door het bos met veel interessante historische sporen.