Hemelse activiteit, Sterren kijken

Een van de donkerste plekken van Nederland, is het Nationaalpark ’t Dwingelderveld. In een heldere nacht kun je er heel veel sterren zien. Als je in een stad bent, dan kun je in een heldere nacht ongeveer 50 sterren zien, Maar ben je op het Dwingelderveld, dan kun je er wel ca. 2500 sterren zien. Om sterren te zien, moet je je focussen. Je kijkt naar de hemel, het is donker, je zicht is beperkt en al je zintuigen zijn gespitst. Het is stil en in de verte hoor je misschien wel een uil, of hoor je een ree roepen of een kikkerconcert. Kortom een bijzondere ervaring en een spannende activiteit. Het blijft speciaal om de Melkweg te ontdekken of de Grote Beer, de Poolster en misschien zelfs Planeten.

Radio Telescoop

Niet zo gek dus, dat er aan de rand van het Dwingelderveld, een Radio Telescoop is geplaatst. De radiotelescoop is in 1954 gebouwd door Werkspoor, Philips en diverse Nederlandse Universiteiten. Op 17 april 1956 is deze officieel geopend door koningin Juliana. Deze telescoop is zelfs kort de grootste ter wereld geweest. De kosten bedroegen toen ca. 1 miljoen gulden.  De telescoop diende in eerste instantie voor het in kaart brengen van neutrale waterstof in de Halo van de Melkweg. Daarnaast is de telescoop ook gebruikt voor metingen van diverse sterren. Er zijn zelfs twee kleine sterrenstelsels in de buurt van de Melkweg ontdekt, deze hebben nu de namen Dwingeloo 1 en Dwingeloo 2.

Restauratie

Vanaf 1998 werd de telescoop niet meer voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt. U kent vast wel het spreekwoord “rust roest” dit was ook het geval met de telescoop. In 2012 is er geld beschikbaar gesteld en de telescoop is toen volledig gerestaureerd en nu is het een rijksmonument.

Astron

De functie van de telescoop is momenteel voor sterrenkundige organisaties die onderzoek doen naar het heelal. Ook Astron heeft zijn (hoofd)kantoor in Dwingeloo, zei houden zich bezig met de ontwikkelingen op astronomisch gebied en het bouwen van infrastructuur van de radioastronomie. Dit is een erg beknopte omschrijving, u zult begrijpen dat er heel wat meer is tussen hemel en aarde!

Excursies

Er worden activiteiten en excursies georganiseerd door Astron, men kan o.a. dan door een grote telescoop¬†sterren waarnemen. Ook wordt er over het sterrenstelsel, de planeten en lichtjaren verteld. Heel interessant voor jong en oud. Wil je s’nachts de sterren waarnemen en zoek je de spanning op, dan is een nachtelijke wandeling over het Dwingelderveld een leuke activiteit, misschien iets meer voor jou, dan kun je zelf in het donker sterren ontdekken op het Dwingelderveld. Soms worden deze wandelingen ook wel georganiseerd. Ook vanuit vakantiepark Zonnetij worden vergelijkbare activiteiten georganiseerd.

Sterren kijken een hemelse activiteit