Dagje Giethoorn

Een Dagje Giethoorn dat vergeet je niet! De inwoners van dit bijzondere dorp verplaatsen zich over het water. Net als in Venetië. Tijdens een verblijf in ons vakantiehuis is het een leuke dag om het Venetië van het Noorden te bezoeken. Slechts een half uur rijden. Zo vanuit de bosrijke omgeving naar het Waterland.

 

 

Dagje Giethoorn

Giethoorn

De geschiedenis van Giethoorn

Rond 1290 vestigden de eerste bewoners zich in het veengebied achter Vollenhove. Het waren Flagellanten, kruisvaarders die in groepen door Europa trokken en zichzelf met zwepen sloegen om boete te doen, omdat criminelen, bedelaars en hoeren zich bij hen aansloten was dit volk een doorn in het oog van de Katholieke Kerk. Er werd hen dringend verzocht om op te houden met zwerven en er ze kregen een stuk grond aangeboden door de Rooms Katholieke kerk. Wel diende er elk jaar pacht afgedragen te worden en wel op 11 november, vanaf die tijd werden de flagellanten Stintmaartensluyden genoemd. De pacht die betaald moest worden, was turf.

Het ontstaan van de naam Giethoorn

In 1170 vond de Allerheiligenvloed plaats, deze stormvloed zorgde ervoor dat een groot deel van Nederland onder water kwam te staan. Toen de eerste bewoners het veengebied gingen ontginnen om het geschikt te maken voor gewassen en bewoning, troffen zei vele horens van geiten aan. Daarom de naam Geytenhoren/Geythorn/Geithoorn en nu dus Giethoorn. De afbeelding van de horens van de geit kunt u ook terugvinden op het wapen van het dorp.

Dagje Giethoorn op het water

Giethoorn het dorp zonder straten wordt het wel genoemd. Men vervoerd zich in Giethoorn over het water. Met de punter, een traditioneel gemaakt vaartuig. Men heeft een lange stok (de punterboom) en drukt die op de bodem van het water en beweegt zich zo voort, tegenwoordig zal dit meestal met een motor boot gaan. Ook het vee en de melkbussen, of de groenteboer, het is zo gek niet te bedenken, men vervoerde dus alles over het water. Als u een dagje naar Giethoorn gaat kunt u dit eens proberen, of met een traditionele punter boot, of fluisterboot, of rondvaartboot. U vaart dan door de grachten en ziet de boerderijen op eilandjes staan, de oude veenhuisjes, de mooie bruggetjes en ook de Brederwiede en het Nationaal Park de Weerribben kunt u bezoeken.

Museums

Er zijn meerdere museums, maar bezoek tijdens het dagje Giethoorn eens het museum “t Olde Maat Uus. Hier kunt u zien hoe het leven in Giethoorn er vroeger uitzag. Alleen hier kun je een authentieke boerderij van binnen zien. Ook het vissershuisje en het botenhuis geven een unieke indruk van het leven van weleer.

Opzoek naar overnachting dichtbij Giethoorn?

Een overnachting dichtbij Giethoorn boekt u bij Vakantiehuisjes Drenthe. De vakantiehuisjes zijn gelegen op een prachtige plek in Drenthe. Na een dagje Giethoorn komt u bij ons helemaal tot rust. Bij Vakantiehuisjes Drenthe kunt u terecht met kleine maar ook met grote groepen. De vakantiehuisjes beschikken over gratis Wi-Fi. Een aantal vakantiehuizen zijn rolstoelvriendelijk ontworpen en royaal ingedeeld. Bijvoorbeeld vakantiehuis ‘De Bosuil‘ de Tureluur en de Vink. Maar ook de Groepsaccommodatie de Leeuwerik is rolstoelvriendelijk.

Een dagje eropuit in Giethoorn, het is zeker de moeite waard!