Het Dwingelderveld

Nationaal Park

 Het Dwingelderveld is een gebied van duizenden hectares natuur. Ooit was het een grote vlakte van zand, heide en moerassig veen. Een gebied waar de mensen vroeger niet kwamen, alleen als het echt nodig was. Het gebied lag achter de boerendorpen. De beste gronden van deze boerendorpen lagen op de Essen (Esdorpen) en de hooilanden in de beekdalen. Het grote heideveld was voor de dieren bestemd om te grazen. Maar ook om turf te winnen voor de kachel en de heidestruiken werden gebruikt om borstels van te maken. Vooral schapen werden vroeger gehouden, de mest van de schapen werd in potstallen verzameld en werden de akkers hiermee bemest om de grond vruchtbaar te maken. Natuurlijk werd de wol en het vlees ook gebruikt, maar dit was een bijzaak, hoofdzaak was de mest om de arme zand grond te verbeteren.

Op de heide van het Dwingelderveld werden ook veel bijenkorven geplaatst, dit was in die tijd ook een grote bron van inkomsten. Honing een lekkernij, suiker had men vroeger nog niet. Ook de bijenwas is al eeuwen een gewild product. Aan het eind van het seizoen kon het voorkomen dat een bijenkorf 40 kg. Woog. U kunt wel nagaan dat dit een mooie opbrengst honing was. Het dorp Ruinen was het grootste bijendorp van de regio.

De omgeving van het Dwingelderveld heeft een rijke historie. In Dwingeloo waren vier havezathes, nl. Batinge, Entinge, Oldengearde en Westrup. Rijke families die veel grond bezaten. In Ruinen woonde “de heer van Ruinen” in het “Oldenhof”, helaas is dit adellijk huis er niet meer. Ook een klooster is er geweest in Ruinen. U kunt bij de Pastorie van Ruinen nog overblijfselen hiervan zien.

Heide

Het bijzondere aan het Dwingelderveld zijn de hoogteverschillen in dit landschap. Natte slenken en droge zandruggen wisselen elkaar af. Deze afwisseling laat zich aflezen aan de planten en dieren die er voorkomen.

Op de heide grazen twee schaapskuddes, de grootste schaapskudde is de Schaapskudde van Ruinen, elke dag gaat de kudde met zijn Herder en Herdershond de Heide op. Lhee heeft ook een schaapskudde, deze schaapskooi ligt Op ’t Zaand. De schapen hebben als taak om overwoekering van bomen en struiken tegen te gaan. Ook zijn er grote grazers ingezet, zoals koeien en de stoere Schotse Hooglanders. Zij moeten ervoor zorgen dat de heide niet overwoekerd wordt door gras. Daarnaast heeft Staatsbosbeheer een apparaat ontwikkeld waarmee heide machinaal wordt geplagd. Deze machine zorgt ervoor dat zeldzame planten zich kunnen blijven ontwikkelen en niet volledig overwoekerd raken door de heide en de grassoorten.

Er groeien vier soorten heide, Struikheide, Dopheide, Kraaiheide en Lavendelheide. De vegetatie is enorm, er komen zelfs 6 soorten orchideeën voor!. Ook de Jeneverbesstruiken met hun schilderachtige vormen, struiken van wel 80 tot 100 jaar oud komen voor op de heide. In de buurt van Lhee, op het Lheebroekerzand kunt u de grootste Jeneverbesstruwelen aanschouwen.

Dieren

Ook bijzondere dieren kunt u vinden in het Dwingelderveld. Neemt u nu slangen, in Nederland komen drie soorten slangen voor. Deze drie soorten komen allemaal in het Dwingelderveld voor, nl. de Adder, de Gladde slang en de Ringslang. Door de bijzondere planten komen er ook bijzondere vlinders voor, in grote getale, zoals het zeldzame Gentiaanblauwtje en het Veenbesblauwtje. Er leven ongeveer 400 reeën in dit gebied.

Vennen en Pingo’s

Speciaal aan het Dwingelderveld, zijn de Vennen. Er zijn ruim 60 vennen. De vennen zijn op een bijzondere manier ontstaan, het zijn laagten die vol met water raken door regenwater. De Pingo’s te herkennen aan hun ronde vorm, zijn ontstaan in de IJstijd. In deze Pingo’s staat altijd water. Als u fiets of wandelt in het bos bij Lhee, ziet u veel hoogteverschillen, deze zijn veroorzaakt door de IJsstijd.

De natuur in het Dwingelderveld

De prachtige natuur beleven in het Dwingelderveld met zijn uitgestrekte velden en afwisselende landschap, maar ook de sfeer en gemoedelijkheid van de authentieke omgeving is zeker de moeite waard. U kunt de natuur op uw eigen manier beleven, of je nu de rust zoekt, of actief in de buitenlucht of de stilte. Of zelfs Off-line in het ‘Stilte gebied’, de natuur beleven is tegenwoordig een luxe. De vele wandel en fietspaden, mountainbiken, paardrijden, je kunt het invullen zoals je zelf wilt. De natuur is Natuurlijk zonder opsmuk altijd goed in elk jaargetijde.

Overnachten aan ’t dwingelderveld

Overnachten aan ’t Dwingelderveld kan bij vakantiehuisjes-drenthe.nl. Hier kunt u het ‘Dwingelgevoel’ beleven. U kunt in een luxe bungalow verblijven en heerlijk ontspannen in een wellness-bungalow met houtkachel en stoomcabine. De bungalows zijn rolstoelvriendelijk ontworpen. Of misschien wilt u liever verblijven in een knus houten vakantiehuis. Er zijn vakantiehuizen voor kleine en grote groepen. Vanuit uw vakantiehuis kunt u direct van de prachtige natuur van het Dwingelderveld genieten.

Excursies in het Dwingelderveld

In het bezoekerscentrum van het Dwingelderveld kunt alle informatie krijgen over dit prachtige Nationale Park.